Søk i denne bloggen

lørdag 31. desember 2011

Bok: "Stylesmysteriet" (HP #1)

Forfatter: Agatha Christie (1890-1976)
Originaltittel: The Mysterious Affair at Styles
Utgitt: 1920
Min utgåve: 2011
Oversetter: Wollert Keilhau og Axel S. Seeberg
Format: Heftet
Forlag: Aschehoug
Frå: Mi bokhylle (42. bok i 'Off the Shelf')

Baksidetekst: Den rike gamle fru Inglethorp har giftet seg med en 20 år yngre lykkejeger. Da hun blir funnet myrdet - drept av en dose stryknin - er det ham mistanken i første rekke rettes mot. Men så dukker Hercule Poirot opp, og saken viser seg å være vanskeligere enn som så.

Stylesmysteriet er Agatha Christies første publiserte roman om Hercule Poirot. Likevel går historien om Poirot lenger bak, for Arthur Hastings har kjent ham siden før krigen, og inspektør Japp har truffet ham ved ein tidlegare anledning. Me befinner oss i krigens England, nærmere bestemt Essex, og Hastings har ankommet Styles Court. Hastings kjenner arvingen til Styles Court, John Cavendish og blir invitert til godset som gjest. Her bur og Johns hustru, Mary, hans bror, Lawrence, hans stemor, Emily Inglethorp, og fru Inglethorps nye mann, Alfred. Evelyn Howard er fru Inglethorps selskapsdame og Cynthia Murdoch niesen til fru Inglethorp.

Ved ein tilfeldighet treffer Hastings Hercule Poirot i den nærmeste landsbyen, Styles St. Mary og det viser seg at Poirot og andre belgiere har eit godt forhold til fru Inglethorp sidan ho har gitt dei vern mot krigens herjinger. Kort tid etter Hastings' ankomst til godset sparker fru Inglethorp Evelyn, utan at nokon veit kva årsaken er. Ei god veke seinare blir fru Inglethorp funnen i krampetrekninger og døyr minutter seinare.

Sjølv om fru Inglethorp opprinnelig var stemora til John og Lawrence ser dei på ho som si mor, fordi deira eiga mor døydde då dei var små. Brødrene er ikkje så samkjørte, men dei er til dels einige om at mora har blitt drept. Men av kven? Poirot blir hanka inn for å løyse saka, men det går tregt. Den store detektiven klarer ikkje å finne det siste leddet. Plutselig er det fleire som blir arrestert, men har ein av dei gjort det, eller går morderen fri?

Agatha Christie var ein meistar i å finna på handling som setter lesaren på pinebenken, og lar karakterene ha hemmeligheter for kvarandre, sjølv på eit lite sted som eit gods. Mistankene er mange, skyld har dei fleste, men til slutt går det opp eit lys for den briljante detektiven.

XOXO

fredag 30. desember 2011

Lesesirkelbok: "Forfengelighetens fyrverkeri"

Forfatter: Tom Wolfe
Originaltittel: The Bonfire of Vanities
Utgitt: 1987
Min utgåve: 2005
Oversetter: Kari Risvik
Format: Paperback
Forlag: Aschehoug
Frå: Mi bokhylle (41. bok i 'Off the Shelf')

Baksidetekst: Sherman McCoy, 38-årig finansakrobat, er ved et uhell med på å forårsake at en svart ungdom blir dødelig skadd i en påkjørsel. McCoy fortsetter sitt eget luksusliv, men etter hvert løper begivenhetene løpsk, og den vellykkede finansakrobaten mister kontrollen. Forfatteren beveger seg utvunget fra Manhattans rikmannsstrøk til Bronx' fattigkvarter. Han latterliggjør nådeløst amerikansk besteborgerliv, og utleverer elegant presse, lokalpolitikere og påtalemyndighet. Ingen og intet unnslipper hans sviende slag, makabre humor og spissformulerte dypsindigheter.

Det første som slo meg med denne boka er at den minner om Wall Street-filmane med Michael Douglas. Begge deler er like lite interessante! Det er vanskelig å vite kven som skal få mest sympati, og til slutt sitter du igjen med ingen sympati for nokon, fordi alle er like irriterande og vil gjerne opp og fram i verda. Det speler ikkje så stor rolle kven det går utover, litt som bulldosere.


Tom Wolfe er ein amerikansk forfatter frå Richmond, Virginia. Født i 1931, fortsatt aktiv, og skreiv ein heil del artikler og non-fiction før han skreiv Forfengelighetens fyrverkeri i 1987. Han har skrevet ytterligere to romaner og ny roman kjem ut i 2012.

Eg er ikkje frista til å lese meir av forfatteren, og burde i 2012 ha ein liten regel om at frister ikkje boka idet du høyrer om den blir det ikkje betre i leseforsøket.

XOXO

tirsdag 27. desember 2011

Litteraturmål 2012

Når det gjeld litteraturmål er det mykje eg kunne hatt som mål. Dei 10 som har fått den ærefulle og frykta plassen er nøye utvalgt, og dei som vart forkasta går på ein måte inn i andre eller så passer dei rett og slett ikkje meg.

Først vil eg ønska alle bloggere og blogglesere eit

GODT LESERIKT NYTTÅR!

Mine litteraturmål for 2012 er som følger:

1. Dickens-året 2012

I anledning Charles Dickens' 200-årsdag er det mange som skal lese bøkene hans. Eg har lest ei allereie, held på med to og skal få til fleire fleire før året er omme.

2. Off the Shelf

Eg har funne ut at eg kjøper ikkje så mange bøker, men mange nok til at bokhyllene snart er overfylt. Eg har ikkje oversikt over når eg kjøpte bøkene så alle bøker som ikkje er lest gjelder i dette målet.

3. 52 bøker

Eg vil gjerne vera ein superleser, men det går ikkje alltid som planlagt. I 2012 skal eg ihvertfall lesa ei bok per veke, også utvider eg målet etterkvart.

4. 1001 bøker

Eg skal vera med på lesesirkelen til Line, og i tillegg snusa meir på andre bøker på 1001-lista.

5. Nobelprisvinnere

Eg liker alle slags priser, men Nobelprisen er i det øverste sjiktet, og eg har lest altfor få Nobelprisvinnere. Det skal gjeras noko med.

6. The Man Booker Prize

Det var veldig kjekt å lesa bøkene som stod på short-list for 2011 til denne prisen, og saman med short-list for 2012 skal og tidlegare vinnarar lesas.

7. Andre bloggeres meninger

Alle lesere og bloggere har ikkje dei same følelsane om ei bok, og eg må slutta å ha dårlig samvittighet for at eg ikkje har lest den/dei bøkene som "alle andre" har lest, og heller kosa meg med dei bøkene eg faktisk leser, og gode bokomtaler.

8. Fantasy

Eg snuser på fantasy-bøker og har lagt ei fane over forfattere og bøker eg ønsker å lesa. Det er eit spennande tema, og bøkene er så ulike at det kan umulig bli kjedelig!

9. Agatha Christie

I 2010 vart den britiske krimforfatteren Agatha Christie 120 år, og bøkene blir utgitt med eit, i mine auge, lekkert omslag. Eg har nå rundt 20 stk og vil gjerne ha fleire. Filmatiseringane er sett utallige gonger, og saman med målet om Off the Shelf skal eg lesa Agatha Christie.

10. Fortsetje og blogge om bøkene eg les, og spre leseglede!

Eit av dei store og viktige måla, men eg vil prøva noko nytt. Alle bøker fortjener ein omtale, men ikkje alle fortjener ein like stor. Samlingsinnlegg skal prøvas ut, også skal dei bøkene som eg liker få større plass på bloggen.

XOXO

mandag 26. desember 2011

It's Monday! What are you reading? - nr. 75

This is a weekly meme hosted by Sheila on Bookjourney. In this meme bookbloggers get together to share what they read last week, what they are currently reading and planning to read this week. Join in!

Books I read last week:
- Karen Kingsbury: Longing (Bailey Flanigan #3) – kindle
- Anne Enright: The Gathering
- Frances Hodgson Burnett: Little Lord Fauntleroy
- Charles Dickens: Great Expectations

Books I finished last week:
- Karen Kingsbury: Longing
- Anne Enright: The Gathering
- Frances Hodgson Burnett: Little Lord Fauntleroy

Books I read now:
- Tom Wolfe: The Bonfire of Vanities
- Charles Dickens: Great Expectations
- Charles Dickens: Our Mutual Friend
- George R.R. Martin: A Game of Thrones

Books I plan to read:
-

What are you planning to read?

XOXO

lørdag 24. desember 2011

Bok: "Lille Lord Fauntleroy"

Forfatter: Frances Hodgson Burnett
Originaltittel: Little Lord Fauntleroy
Utgitt: 1886
Min utgåve:
Oversetter: Mimi Sverdrup Lunden
Forlag: Fono forlag
Format: Lydbok, lest av Unn Vibeke Hol, ca 5t
Frå: Ordflyt

Baksidetekst: Lille Lord Fauntleroy vokser opp i Amerika som Cedric Errol, helt uvitende om at han er arving til et slott og en fornem engelsk adelstittel.

Etter litt scrolling på Ordflyt kom eg over denne lydboka, og sette den på straks. Eg har sett ei filmatisering frå 1995, og syns godt at den kan kome på dvd i Noreg. Uansett, det er ein fordel at det er lenge sidan eg har sett filmatiseringa, men bileta var der i bakhodet. Ei koselig bok om Cedric Errol som plutselig ein dag lærer at han er lord og arving til bestefarens slott i England. Hjelp! hadde nok mange tenkt, men ikkje unge Errol. Han er ikkje i tvil om at slektninger skal man like uansett, og bestefedre må jo vera dei snillaste i verda. Jarlen av Dorincourt er ikkje heilt som Cedrics beskrivelse, men etterkvart lærer han at det beste i verda er å gjere andre glad, og blir oppriktig glad i Lille Lord Fauntleroy.

XOXO

fredag 23. desember 2011

Bok: "Sammenkomsten"

Forfatter: Anne Enright
Originaltittel: The Gathering
Utgitt: 2007
Min utgåve: 2009
Oversetter: Johann Grip
Format: Paperback
Forlag: Cappelen Damm
Frå: Mi bokhylle (40. bok i 'Off the Shelf')

Baksidetekst: Sammenkomsten er et familiedrama, lagt til Irland og England, der 39-årige Veronica Hagarty tvinges til å ransake familiens ubehagelige forhistorie etter brorens selvmord. Veronica er en av tolv søsken. Nå er hun voksen, men livet er snudd på hodet siden hennes høyt elskede yngre bror, Liam, tok sitt eget liv. Han var den av hennes søsken stod henne aller nærmest. Hvorfor gjorde han det? Veronica forsøker å finne svaret i hennes egen oppvekst. Hun husker etter hvert mer og mer fra barndommen, og en dramatiske episode som hun lenge har fortrengt, dukker opp. I denne romanen fortoner fortiden seg som et puslespill der brikkene til slutt faller på plass og skaper et bilde man ikke vet om man ønsker å se.
 

Eg har ikkje lest mange bøker som har vunnet den prestisjefylte Man Booker Prize, men eg lurer fælt på korleis denne har kome gjennom nåløyet og vunnet. På Goodreads leser eg gode omtaler, men så er det dei omtalene som ikkje er så gode, og der er eg enig. Boka er ubehagelig, grotesk og diverse anna som ikkje egner seg på trykk. Må nok finne ut hvilke bøker som elles kunne ha vunnet i 2007.

XOXO

torsdag 22. desember 2011

Bok: "Longing"

Forfatter: Karen Kingsbury
Utgitt: 2011
Forlag: Zondervan
Format: Kindle

Frå Goodreads: Longing, book three in the Bailey Flanigan Series, picks up where Learning ended. After a long and lonely silence from Cody Coleman, Bailey Flanigan becomes closer to her one-time Hollywood co-star, Brandon Paul. Nights on the town in New York City and long talks on the balcony of Brandon's Malibu Beach home make Bailey dizzy with new feelings and cause her to wonder if her days with Cody are over forever. Meanwhile, Cody's work coaching a small-town football team has brought him and his players national attention. In the midst of the celebration and success, Cody finds himself much closer to a woman who seems to better understand him and his new life. Even so, never does much time go by without Bailey and Cody experiencing deep feelings of longing for each other, longing both for the past and for answers before they can move forward. Will an unexpected loss be the turning point for Cody? Will Cody and Bailey find a way back together again for the first time in more than a year? And if they do, will their brief time together be enough to help them remember all they've been longing for?

Tredje bok i Bailey Flanigan-serien har vore etterlengta, og eg som heier på Cody og ønsker av heile mitt hjarte at Cody og Bailey skal finna saman igjen, er litt irritert på begge to. Eg håper i det lengste at bok 4 som kjem i mars gjer som eg vil, men viss ikkje så får eg nyta denne serien som den er. Koselig og kjapp bok!

XOXO

tirsdag 20. desember 2011

Bok: "The Girl on the Cliff"

Forfatter: Lucinda Riley
Utgitt: 2011
Forlag: Penguin
Format: Kindle

Frå Goodreads: A tiny figure stands at the cliff edge - hair flying in the breeze. Grania Ryan is hypnotised by the enchanting vision, unaware this young girl, Aurora Lisle, will change her life in countless ways. For Grania is suffering and has returned to Ireland and the arms of her loving family, in the hope her wounds might heal. As their paths begin to entwine, Grania's mother becomes deeply troubled … because almost a century of entanglement has brought nothing but terrible tragedy to their two families. The past is set to repeat its sorrows. A suitcase hidden in the attic of a magnificent house in London during the First World War is where it all began, but could it now hold the key to ending the heartbreak that has beset the Lisles and the Ryans for so long?

I sommar leste eg den gode debutboka til Lucinda Riley, og den er verdt å lesa. På bloggen til Knirk fant eg ut at forfatteren har skreve den vanskelige andreboka. Eg lasta den straks ned til Kindle, fordi eg likte Hothouse Flower, og ville gjerne vera uenig med Knirk. Men dengang ei! Eg er for sta til å gi meg midt i boka, men det er lenge sidan eg har kjeda meg når eg har lest.

The Girl on the Cliff er full av unnskyldninger, klisjeer, og dette-kunne-ha-skjedd-viss-bla-bla-bla. Karakterene er syltynne, plottet likeså og kjærlighetsdramaet er irriterande opplagt.

XOXO

mandag 19. desember 2011

It's Monday! What are you reading? - nr. 74

This is a weekly meme hosted by Sheila on Bookjourney. In this meme bookbloggers get together to share what they read last week, what they are currently reading and planning to read this week. Join in!

Books I read last week:
- Lucinda Riley: The Girl on the Cliff (kindle)
- Charles Dickens: Great Expectations
- Charles Dickens: Our Mutual Friend
- George R.R. Martin: A Game of Thrones

Books I finished last week:
- Lucinda Riley: The Girl on the Cliff

Books I read now:
- Karen Kingsbury: Longing (Bailey Flanigan #3)
- Charles Dickens: Great Expectations
- Charles Dickens: Our Mutual Friend
- George R.R. Martin: A Game of Thrones

Books I plan to read:
- Tom Wolfe: The Bonfire of Vanities

What are you planning to read?

XOXO

tirsdag 13. desember 2011

Bok: "Little Men" og "Jo's Boys"

Forfatter: Louisa May Alcott
Utgitt: 1871
Format: Kindle

Frå Goodreads: Follows the adventures of Jo March and her husband Professor Bhaer as they try to make their school for boys a happy, comfortable, and stimulating place.

Forfatter: Louisa May Alcott
Utgitt: 1886
Format: Kindle

Frå Goodreads: Better known for her novels Little Women and Little Men, Louisa May Alcott continued the story of her feisty protagonist Jo in this final novel chronicling the adventures and misadventures of the March family. Entertaining, surprising, and overall a joy to read, Jo's Boys is nevertheless shaded by a bittersweet tone, for with it Alcott brought her wonderful series to an end.

Beginning ten years after Little Men, Jo's Boys revisits Plumfield, the New England school still presided over by Jo and her husband, Professor Bhaer. Jo's boys -- including rebellious Dan, sailor Emil, and promising musicain Nat -- are grown; Jo herself remains at the center of this tale, holding her boys fast through shipwreck and storm, disappointment... and even murder.

Popular for more than a century, the series that began with Little Women continues to hold universal appeal with its powerful and affectionate depiction of family -- the safe haven where the prodigal can always return, adversity is never met alone, and our dreams of being cherished, no matter what our flaws, come true.

Eg trur eg sa til meg sjølv at eg trengte ikkje lese disse bøkene med ein gong, men nå er det gjort. Eg har faktisk aldri høyrt om disse bøkene før nå, og med min kjære Kindle så var det ein enkel sak å få dei lest. Idag veit eg ikkje om bøkene hadde overlevd det harde bokmarkedet, men for a little light reading er dei perfekt. Skjønne bøker om skolen til Jo March og Professor Bhaer, om guttane som kom dit, og korleis dei endte opp til slutt.
And now, having endeavoured to suit everyone by many weddings, few deaths, and as much prosperity as the eternal fitness of things will permit, let the music stop, the lights die out, and the curtain fall for ever on the March family.
XOXO

mandag 12. desember 2011

It's Monday! What are you reading? - nr. 73

This is a weekly meme hosted by Sheila on Bookjourney. In this meme bookbloggers get together to share what they read last week, what they are currently reading and planning to read this week. Join in!

In the next two weeks I'm going to read only light and easy books, because I have 11 books left on my Goodreads-challenge. Wish me luck. Because of that, Charles Dickens is just going to have to wait until next year. I started one yesterday, and hope to manage my goal of 150 books before this year is over. Have you got any last minute challenges to finish?


Books I read last week:
- Louisa May Alcott: Little Men (kindle)
- Charlotte Brontë: Jane Eyre (audio)
- J.R.R. Tolkien: The Father Christmas Letters (audio)
- Louisa May Alcott: Jo’s Boys (kindle)
- Charles Dickens: Great Expectations
- Charles Dickens: Our Mutual Friend
- George R.R. Martin: A Game of Thrones

Books I finished last week:
- Louisa May Alcott: Little Men
- Charlotte Brontë: Jane Eyre
- J.R.R. Tolkien: The Father Christmas Letters
- Louisa May Alcott: Jo’s Boys

Books I read now:
- Lucinda Riley: The Girl on the Cliff
- Charles Dickens: Great Expectations
- Charles Dickens: Our Mutual Friend
- George R.R. Martin: A Game of Thrones

Books I plan to read:
- Tom Wolfe: The Bonfire of Vanities

What are you planning to read?

XOXO

søndag 11. desember 2011

Bok: "Brev fra julenissen

Forfatter: J.R.R. Tolkien
Originaltittel: Letters from Father Christmas
Utgitt: 1976
Min utgåve: 2006
Oversetter: Kjetil Indregard
Format: Lydbok, lest av Nils Ole Oftebro, 1t4min
Forlag: Fono forlag
Frå: Mi bokhylle (39. bok i 'Off the Shelf')

Baksidetekst: For J.R.R. Tolkiens barn gikk interessen for julenissen langt utover det at han fylte strømpene deres på julaften. Han skrev nemlig også brev til dem hvert år, hvor han i ord og bilder beskrev sitt hus og sine venner, samt alle episoder - både morsomme og alvorlige - som fant sted på Nordpolen. Det første brevet dukket opp i 1920, da John, eldstemann, var tre år gammel. Og i nesten tyve år, mens Michael, Christopher og Priscilla - de tre neste i rekken - vokste opp, dukket stadig nye brev opp hver jul. Mange av disse brevene og noen av illustrasjonene finner du i denne lydboken.

I ei korg på Notabene fant eg denne lydboka for ein billig penge, og det angre eg ikkje på. Det er ei fin førjulshistorie om fire barn som mottar brev frå julenissen. Tolkien er som kjent forfatteren av Hobitten og Ringenes Herre, men viser og i denne boka kjærligheten til mytologiske figurer.

XOXO

lørdag 10. desember 2011

Bok: "Jane Eyre"

Forfatter: Charlotte Brontë
Utgitt: 1847
Denne utgåve: 2004
Oversetter: Ottar Berthelsen
Format: Lydbok, lest av Marika Enstad, 11t6min
Forlag: Fono forlag
Frå: Ordflyt/mi bokhylle (38. bok i 'Off the Shelf')

Frå Goodreads: Orphaned into the household of her Aunt Reed at Gateshead, subject to the cruel regime at Lowood charity school, Jane Eyre nonetheless emerges unbroken in spirit and integrity. She takes up the post of governess at Thornfield, falls in love with Mr. Rochester, and discovers the impediment to their lawful marriage in a story that transcends melodrama to portray a woman's passionate search for a wider and richer life than Victorian society traditionally allowed. With a heroine full of yearning, the dangerous secrets she encounters, and the choices she finally makes, Charlotte Bronte's innovative and enduring romantic novel continues to engage and provoke readers...


Eg har sett 3-4-5 filmatiseringer av Jane Eyre, og eg er heilt forelska i historien om den fattige, foreldreløse jenta som blir satt vekk på skole av sin onde tante. Lowood er ingen god skole, men Jane held ut både skolegang og eit par år med ansettelse som lærerinne før eit avertissement drar ho vekk. Ho aksepterer posten som guvernante for Adele Varens på Thornfield Hall, og her møter ho den høye, mørke, kjekke, herlige (Rochester er min helt!) Edward Rochester. Med over 20 år i aldersforskjell er det ikkje opplagt at dei trivs ilag, men med sin mørke fortid faller Rochester hodestups for Jane.

Kva skriver ein når "alle" har lest eller kan historien om Jane Eyre? Eg vel å skriva at endelig har eg høyrt heile historien, og ikkje bare deler av den. Eg storkoste meg, og merker at store deler av dialogen i boka stemmer med dialogen i filmane. Eg liker når det er slik!

XOXO

mandag 5. desember 2011

Bok: "A Christmas Carol and Other Christmas Writings"

Forfatter: Charles Dickens
Utgitt: 1835-1854
Min utgåve: 2003
Format: Heftet
Forlag: Penguin Classics
Frå: Mi bokhylle (37. bok i 'Off the Shelf')

Baksidetekst: Dickens' story of solitary miser Ebenezer Scrooge, who is taught the true meaning of Christmas by a series of ghostly visitors, has proved one of his most well-loved works. Ever since it was published in 1843 it has had an enduring influence on the way we think about the traditions of Christmas. Dickens' other Christmas writings collected here include 'The Story of the Goblins who Stole a Sexton', the short story from The Pickwick Papers on which A Christmas Carol was based; The Haunted Man, a tale of a man tormented by painful memories; along with shorter pieces, some drawn from the 'Christmas Stories' that Dickens wrote annually for his weekly journals. In all of them Dickens celebrates the season as one of geniality, charity and remembrance.

Dickens-året har begynt, og kva passer vel betre i adventstida enn denne boka. Den består av følgjande historier: Christmas Festivities (1835), The Story of the Goblins who Stole a Sexton (1836), A Christmas Episode from Master Humphrey's Clock (1840), A Christmas Carol (1843), The Haunted Man and the Ghost's Bargain (1848), A Christmas Tree (1850), What Christmas Is, As We Grow Older (1851) og The Seven Poor Travellers (1854).

Historiane er gode, interessante og finurlige, som Dickens-historier skal vera. A Christmas Carol er favoritten, men eg liker godt The Story of the Goblins Who Stole a Sexton. Finfin adventsbok!

It's Monday! What are you reading? - nr. 72

This is a weekly meme hosted by Sheila on Bookjourney. In this meme bookbloggers get together to share what they read last week, what they are currently reading and planning to read this week. Join in!

This is one of my last posts on this meme. I have decided to give it up at the end of the year because it doesn't "give" me anything. Stay tuned for the next couple of weeks and then it's Hasta la vista. Have a good reading week!

Books I read last week:
- Eleanor Brown: The Weird Sisters
- Åsa Larsson: The Black Path (audio) – Swedish crimenovel
- Charles Dickens: A Christmas Carol and Other Christmas Writings
- Victoria Hislop: One Cretan Evening – and other stories
- Charles Dickens: Great Expectations
- Charlotte Brontë: Jane Eyre (audio)
- George R.R. Martin: A Game of Thrones

Books I finished last week:
- Eleanor Brown: The Weird Sisters
- Åsa Larsson: The Black Path
- Charles Dickens: A Christmas Carol and Other Christmas Writings
- Victoria Hislop: One Cretan Evening – and other stories

Books I read now:
- Charles Dickens: Great Expectations
- Charlotte Brontë: Jane Eyre
- George R.R. Martin: A Game of Thrones

Books I plan to read:
- Tom Wolfe: The Bonfire of Vanities
- John Galsworthy: The Forsyte Saga

What are you planning to read?

XOXO

søndag 4. desember 2011

Bok: "Svart sti" (Rebecka Martinsson #3)

Forfatter: Åsa Larsson
Originaltittel: Svart stig
Utgitt: 2006
Min utgåve: 2006
Oversetter: Kari Bolstad
Format: Lydbok, lest av Hedda Munthe, 11t10min37sek
Forlag: Lydbokforlaget
Frå: Mors bokhylle

Baksidetekst: Det er vinter i Lappland. På Torneträsk ligger arkene godt forankret i isen. Folk kryper sammen der inne i varmen fra propanapparatene. Men den isnende stormen tar tak i en av arkene og feier den av sted. Ute på isen prøver en halvnaken mann å berge livet. Han bryter seg inn i den mørklagte naboarken - og finner en myrdet kvinne i sengen. Hvem er hun? Dette er opptakten til Åsa Larssons tredje roman om juristen Rebecka Martinsson og politifolkene Sven-Erik Stålnacke og Anna-Maria Mella i Kiruna. De oppdager snart at saken har internasjonale forgreininger.

Ein kan si mykje om svensk krim; fleire syns den er betre enn den norske og danske, men Åsa Larsson er ingen favoritt hjå meg. Etter tre bøker har det gått langsomt nedover med entusiasmen. Nå har ikkje mor fleire i bokhylla foreløpig og det er like greit. Eg kjeme ikkje til å hamra på dørene til biblioteket heller. Boka har interessante karakterer, men eg kjeme ikkje skikkelig innpå til å forstå dei, og det heile går litt kjapt føre seg til at eg helde tritt med handlingen. Det er og for mange karakterer å halde styr på til tider. Martinsson sjølv opplever eg som litt sytete og meiningsløs person. Ho klarer aldri å bestemme seg, på ein måte. Det fins ei fjerde bok, og ei femte etter ryktene, men som med Anne Holt trenger eg ein pause frå blodig og irriterande krim. Gje meg Agatha Christie!

XOXO

Smakebit på ein søndag - nr. 38

Ladybug poster kvar veke ein smakebit frå ei bok. Skriv eit innlegg om din smakebit og link innlegget ditt til siden til Ladybug!
"What right have you to be merry? what reason have you to be merry? You're poor enough." "Come then", returned the nephew gaily. "What right have you to be morose? You're rich enough."
Frå Charles Dickens A Christmas Carol.

XOXO

lørdag 3. desember 2011

Litteraturmål 2011 - Siste innlegg

Med kun 28 dager igjen av 2011, avslutter eg litteraturmåla for dette året. Desember skal brukes til lystlesing, og ein snikkikk på 2012-prioriteringane. Då eg skreiv første innlegg om litteraturmåla på nyttårsaften-10, var dei skrevet etter inspirasjon frå mange andre blogger og eg visste lite om kva eg gjekk til. I løpet av dei siste året har eg fått meir innsikt i kva eg eigentleg ønsker meg i forhold til litteratur og lesning, og eg trur og håper det vil speile seg i neste års mål. I tillegg var måla for 2011 litt vage; eg hadde ingen spesielle tal innan måla, og nokon av dei har vist seg å vera ingenting for meg.

For eksempel les eg ikkje bøker på svensk, dansk, tysk og liknande fordi eg får meg ikkje til å kjøpe bøker på andre språk enn norsk og engelsk. Eg har ikkje sjekka ut ulike bibliotek sine hyller, men det interesserer meg ikkje. Eit anna mål var å lese bøker frå fleire land. Det har eg heller ikkje gått bevisst inn for, og eg er litt usikker på om poenget var at forfatteren var frå eit eksotisk land eller om handlinga skulle foregå i eit eksotisk land. Reise-i-litteratur går derfor vekk. Vampyrer har det og blitt heller lite av; eg fekk min dose med Twilight, og sjølv om dei bøkene ikkje blir sett på som knallgod litteratur så er dei meir enn nok for meg.

Eg er godt fornøgd med klassikermålet, men så lurer eg på om nokon har ei formeining om kva som blir rekna som ein klassiker. Fins det eit spesielt årstal, århundre, eller spesielle forfattere som ein bør lese fordi bøkene er klassikere. Målet blir med videre inn i 2012, og då er det i all hovudsak Charles Dickens som skal leses i forbindelse med hans 200-årsdag. Legg gjerne igjen kommentar om klassikere som eg må få med meg.

Eg har fått smaken på krim igjen, og Agatha Christie skal vera med inn i 2012. Off the Shelf har gått litt opp og ner, og eg innser at nye bøker frå biblioteket er mykje kulare enn mine egne kjedelige bokhyller. Ann Helen var "gjest" i Flukten frå vikelighetens Bli kjent-spalte idag, og ho skriver at biblioteket blir lite brukt fordi ho er for ustrukturert. Eg besøker mitt lokale bibliotek minst ein gong i veka, men eg har ingen skrupler med å levere tilbake uleste bøker og heller låne dei på ny.

Generelt sett har det gått greit, men neste år skal eg bruke fanen med litteraturmåla meir enn eg har gjort i år. Innlegga om framskritt går derfor delvis vekk, med mindre eg får eit innfall om 3-4 månader.

XOXO

torsdag 1. desember 2011

Novemberstatistikk

Leselysten er av og på, og denne månaden har vore tøff. Eg finne ikkje roen, og håper at ei rolig adventstid kan hjelpe.

Bøkene
14 bøker i november, same som sist månad, middels fornøgd.

- Eowyn Ivey: Snøbarnet
- Cecilia Samartin: La Peregrína
- Beth Hoffman: CeeCee Honeycutts reddende engler
- Anne Holt: Det som aldri skjer - lydbok
- Terry Pratchett: Magiens kilde
- Charlaine Harris: Dead Reckoning
- Mohsin Hamid: Den motvillige fundamentalist
- Ane Farsethås: Litteraturens klassikere - lydbok
- Anne Holt: Presidentens valg - lydbok
- Øyvor Dalan Vik: Filmens klassikere - lydbok
- Louisa May Alcott: Little Women
- Louisa May Alcott: Good Wives
- Väinö Linna: Ukjent soldat
- Eleanor Brown: Skjebnesøstrene

Kjønn
9 kvinner og 3 menn, kun tilfeldigheter.

Land
- USA: Louisa May Alcott, Eleanor Brown, Charlaine Harris, Beth Hoffman, Eowyn Ivey,
- Noreg: Ane Farsethås, Anne Holt, Øyvor Dalan Vik
- Cuba: Cecilia Samartin
- Finland: Väinö Linna
- Pakistan: Mohsin Hamid
- Storbritannia: Terry Pratchett

Kva eg ikkje har lest
Ingen som eg kjem på.

Mål for november
Lesesirkelboka er lest, og NRK Bokbloggens bok er lest. Eg har lest 6 Off the Shelf-bøker, og det hvertfall framskritt.

Mål for desember
Lines lesesirkelbok, Forfengelighetens fyrverkeri, er kjøpt,, men andre mål har eg ikkje. Vil ha stille og rolig desember!

XOXO